Od obaveznog elektronskog obračuna do naplate neporeskih taksi

Bez autora
May 07 2024

Pre nekoliko godina, NALED je zajedno sa KPMG međunarodnom mrežom firmi koje pružaju revizorske, poreske, pravne i savetodavne usluge, a uz podršku USAID-a, popisao više od 1.200 nameta samo na republičkom nivou u više od 500 zakona i podzakonskih akata.

Među njima su najbrojnije takse koje čine čak tri četvrtine ukupnog broja taksi, iako donose samo 25 odsto ukupno naplaćenih neporeskih prihoda. S druge strane, analiza lokalnih administrativnih taksi na uzorku od 15 lokalnih samouprava pokazala je da je prosečan broj administrativnih taksi na lokalu oko 70, a da naplaćeni prihodi po ovom osnovu čine oko 0,2 odsto ukupno naplaćenih prihoda.

– Naša preporuka je da se propiše obavezan elektronski obračun i naplata svih neporeskih dažbina preko portala eUprava ili portala ePlati. Na taj način će se uspostaviti ažurni popis svih neporeskih nameta republičkih, lokalnih i pokrajinskih organa, javnih preduzeća, lokalnih javnih preduzeća, javnih agencija, s odgovarajućim iznosima. Neporeski nameti će biti transparentni, moći ćemo da ih plaćamo elektronski, bez dostavljanja dokaza o uplati, a država će imati bolji uvid u naplaćene takse i naknade – objasnila je Jelena Bojović, programska direktorka NALED-a, na nedavno održanom okruglom stolu na temu neporeskih dažbina.

Na skupu su razmenjena iskustva i dobre prakse zemalja Zapadnog Balkana, a rešenje za ovo je, zaključili su učesnici, formiranje jedinstvene javne baze svih neporeskih dažbina koje plaćaju privreda i građani, za šta se NALED inače zalaže godinama kroz svoju „Sivu knjigu”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik